HISTORIA DOMUS

A Magyar Katolikus Püspöki Kar rendelkezése alapján 5 évente meg kell újítani a katolikus egyházközségek képviselőtestületi tanácsát. Parókiánkon ez most vált aktuálissá, mivel 2014. március 3-án történt ez meg legutóbb.

Szombaton, 2018. március 23-án tartották meg a Hajdúdorogi Főegyházmegye hittanversenyét. Fiataljaink a 7-8. osztályos egyházi iskolákban tanulók csoportjában mérték fel hitükről való tudásukat. Az idei hittanverseny témája a jövő évben megrendezendő budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus volt.

Március 23-án, szombat délelőtt a közösségi házunk kertjét kezdtük meg felkészíteni a tavaszi időszakra, hogy még otthonosabb legyen számunkra, még inkább sajátunknak érezhessük. A meghirdetett eseményre öten vettek részt, akik lelkes munkájukkal megmutatták azt, hogy egy kisebb összefogásnak is milyen nagy ereje van.

A pécsi papság féléves, tavaszi találkozójának a helyszínt - nagy örömünkre - most a görögkatolikus parókiánk biztosította. A napot a délelőtti napközi imaóra elimádkozásával kezdtük, majd parókusunk, Gábor atya bemutatta a papoknak a görögkatolikus templomunkat és nagyböjti bizánci sajátságainkat.

Az ökumenikus imahét második napján, január 21-én, a görögkatolikus templomban gyűltünk össze keresztény testvéreinkkel az egységért folytatott közös imádságra. Imádságunk keretét a vecsernye szertartása (az alkonyati zsolozsma) adta, melyen az Igét Hajduch-Szmola Patrik, evangélikus lelkész hirdette.

A Xavéri Szent Ferenc tiszteletére felszentelt pécsi görögkatolikus templom -, vagy ahogy mi nevezzük, Xavér-templom - december 2-án ünnepelte templombúcsúját. A búcsúi ünnepségre szép számmal gyűltünk össze. Már a búcsúi előkészületek is sokat mondóak voltak, hiszen közösségünknek közel a fele segédkezett a munkálatokban. Az ünnepi ebédre...

Idén különösen belsőségesre sikeredett a pécsi Xavéri Szent Ferenc görög katolikus templom búcsúja. Mint minden évben, most is megtelt a kis templom. És nyugodtan leírható, mint minden vasárnap, most is a jelenlévő hívek között számos római katolikust is láthattak a görög katolikus testvérek. Zajácz Gábor parókus úr az idei évben Makláry Ákos Budai...