Zellerkrém leves és tojáspörkölt

2020.04.08

Zellerkrém leves

Hozzávalók

  • fél db zeller
  • 2 kisebb db burgonya
  • 2-3 ek olaj
  • 1 szál zöldhagyma
  • 1 dl tej, v. tejszín
  • só, bors, szerecsendió ízlés szerint
  • A felforrósított olajon pirítsuk le a tisztított, megmosott kockára vágott zöldségeket.
  • Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a zöldhagymát és
  • főzzük puhára. Ha már puha a zöldség vegyünk ki belőőle 2 kanállal és tegyük félre.
  • ez lesz a leves betétje.Majd mixeljük el krémesre a levesünket,
  • állítsuk be a sűrűségét és mennyiségét a tejjel és meleg vízzel.
  • Ha kell sózzuk és borsozzuk és reszeljünk rá egy kevés szerecsendiót.
  • Forraljuk még gyöngyözésig.
  • Tegyük a betétnek szánt zellert a tányérok aljába és merjük rá a levest.
  • Dúsíthatjuk kevés vajjal, vagy valamilyen finom olajjal.

Tojáspörkölt

Hozzávalók

  • 6 db keményre főzött tojás
  • 1 kisebb vöröshagyma apróra vágva.
  • ¼ paprika apróra vágva.
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1tk ő piros paprika
  • só, bors, kömény, apróra vágott petrezyselyem
  • 1 kanál tejföl
  • A forró olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát és
  • paprikát. Tegyük hozzá a felcikkezett tosásokat a préselt fokhagymát és az
  • őrölt piros paprikát. Öntsünk házzá annyi vizet, hogy hogy krémes állaga legyen a szaftjának.
  • Sózzuk, borsozzuk, köményezzük, és keverjük bele a tejfölt és fooraljuk fel.
  • (Ha nincs tejfölünk, akkor használhatunk tejet, vagy tejszínt is.)
  • Tálaljuk párolt rizzsel és friss tavaszi zöldfűszerrel- petrezselyem, zöldhagyma...

Jó étvágyat kívánok!

Fogyasszunk hozzá 1 pohárkával a Polgár Kadarka Sillerből!

Egészségetekre!

Polgár Katalin