Zellerkrém leves és tojáspörkölt
2020.04.08
Zellerkrém leves
Hozzávalók
- fél db zeller
- 2 kisebb db burgonya
- 2-3 ek olaj
- 1 szál zöldhagyma
- 1 dl tej, v. tejszín
- só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- A felforrósított olajon pirítsuk le a tisztított, megmosott kockára vágott zöldségeket.
- Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a zöldhagymát és
- főzzük puhára. Ha már puha a zöldség vegyünk ki belőőle 2 kanállal és tegyük félre.
- ez lesz a leves betétje.Majd mixeljük el krémesre a levesünket,
- állítsuk be a sűrűségét és mennyiségét a tejjel és meleg vízzel.
- Ha kell sózzuk és borsozzuk és reszeljünk rá egy kevés szerecsendiót.
- Forraljuk még gyöngyözésig.
- Tegyük a betétnek szánt zellert a tányérok aljába és merjük rá a levest.
- Dúsíthatjuk kevés vajjal, vagy valamilyen finom olajjal.
Tojáspörkölt
Hozzávalók
- 6 db keményre főzött tojás
- 1 kisebb vöröshagyma apróra vágva.
- ¼ paprika apróra vágva.
- 1 cikk fokhagyma
- 1tk ő piros paprika
- só, bors, kömény, apróra vágott petrezyselyem
- 1 kanál tejföl
- A forró olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát és
- paprikát. Tegyük hozzá a felcikkezett tosásokat a préselt fokhagymát és az
- őrölt piros paprikát. Öntsünk házzá annyi vizet, hogy hogy krémes állaga legyen a szaftjának.
- Sózzuk, borsozzuk, köményezzük, és keverjük bele a tejfölt és fooraljuk fel.
- (Ha nincs tejfölünk, akkor használhatunk tejet, vagy tejszínt is.)
- Tálaljuk párolt rizzsel és friss tavaszi zöldfűszerrel- petrezselyem, zöldhagyma...
Jó étvágyat kívánok!
Fogyasszunk hozzá 1 pohárkával a Polgár Kadarka Sillerből!
Egészségetekre!
Polgár Katalin