Vasárnapi húsleves

2020.03.22

Hozzávalók (4- 5 adag) 2 napra

  • 1,2-1.5 kg húsos csont és csontos hús vegyesen
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 kis db karalábé
  • ½ db zeller
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1 db tv paprika,
  • 1 db paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor zellerzöld
  • 1 db nagyobb burgonya
  • só ízlés szerint
  • bors, szemes, ízlés szerint
  • 4 l. víz
  • 10 dkg levesészta kifőzés után leszűröm és hideg vízzel többször átmosom, lecsepegtetem.

Elkészítés

1. A húsokat megmossuk és beáztatjuk 1 éjszakára

2. (a véres víz jó tápanyag a virágok számára)

  1. A zöldségeket megtisztítjuk és
  2. egy 6 literes edénybe pakoljuk a húsokat, a hagymát.


Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi (kb. 3-4 l) és megsózzuk.

Először nagy lángon melegítjük, amíg fel nem forr, utána kis lángon. gyöngyözve főzzük.

A habját folyamatosan szedegetjük le egy szűrővel.

A zöldségeket ízlés szerint feldaraboljuk és megmossuk. Ha a levesünk már elforrta a habját, akkor belepakolhatjuk a zöldségeket.

Ezt követően tesszük bele a tölteléket.

Az összekötözött petrezselymet és zellert, csak az utolsó félórában tegyük a levesbe.

5. A vége felé kivesszük a petrezselymet, zellert,a hagymát és paprikát.

6. Ha úgy gondoljuk, hogy megfőtt a leves, akkor jó ha a voillánk könnyen beleszalad a húsba. Lassú főzésnél ez kb. 3-4 óra.. Elzárjuk, külön vesszük a zöldségeket és a húsokat. A levét hagyjuk egy kicsit leülepedni, majd átmerve,finom szűrőn átszűrjük.

7. A levest tisztán adjuk a tálban az asztalra, a tésztát külön tányéron kínálom hozzá. A húst , a zöldségekkel, a töltelékkel tálaljuk. (Én ilyenkor csak zöldséggel és a tésztával eszem a levest.)

Töltelék

  • 2 ek olaj
  • 1 kisebb hagyma, apróra vágva
  • 1 cikk fokhagyma,
  • 2 db tojás
  • 1 szikkadt zsemlye, hideg tejbe vagy, vízbe áztatva és kinyomva
  • 1 kanál liszt
  • 1 kanál zsemlyemorzsa
  • só, őrölt bors, majoránna, apróra vágott petrezselyem ízlés szerint

A hagymát és a fokhagymát üvegesre pároljuk az olajban. Levesszük a lángról és haggyuk kissé kihűlni.

Hozzá adjuk a zsemlyét a 2 tojást és a fűszereket.

Botmixerrel kissé elmixeljük a sűrűséget az 1-1 kanál liszttel és zsemlyemorzsával állítjuk be. /amennyiben eszik húst a családban mindenki, úgy mixelhetunk bele 1 csirkemájat, vagy kb 5 dkg. világos színű húst/ Böjtidőben én nem teszek bele, mert a töltelék az én 2. fogásom./

Ezt követően fogunk egy kisebb uzsonnás tasakot és belekanalazzuk a masszát.

Előkészítünk egy 20 cm széles alufóliát és a felrolnizott töltelékes tasakunkat beletekerjükaz alufóliába is. Óvatosan a levesbe tesszük. 20-25 perc után megszurkáljuk1 fogpiszkálóval és átfordítjuk.

Kb 40 perc alatt kész, de ha tovább marad a levesben az csak jót tesz neki.

A főtt húshoz és a töltelékhez kínálhatunk valamilyen mártást, kompótot, vagy almás tormát.

Jó étvágyat kívánok!

1 pohár finom fehér bor illik hozzá.

A Polgár borok közülaz Olaszrizlinget vagy a Nemes Fehér borunkat javaslom.

Egészségetekre!

Polgár Katalin