Vasárnapi húsleves
Hozzávalók (4- 5 adag) 2 napra
- 1,2-1.5 kg húsos csont és csontos hús vegyesen
- 3 db sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 1 kis db karalábé
- ½ db zeller
- 1 db vöröshagyma
- 1 cikk fokhagyma
- 1 db tv paprika,
- 1 db paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor zellerzöld
- 1 db nagyobb burgonya
- só ízlés szerint
- bors, szemes, ízlés szerint
- 4 l. víz
- 10 dkg levesészta kifőzés után leszűröm és hideg vízzel többször átmosom, lecsepegtetem.
Elkészítés
1. A húsokat megmossuk és beáztatjuk 1 éjszakára
2. (a véres víz jó tápanyag a virágok számára)
- A zöldségeket megtisztítjuk és
- egy 6 literes edénybe pakoljuk a húsokat, a hagymát.
Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi (kb. 3-4 l) és megsózzuk.
Először nagy lángon melegítjük, amíg fel nem forr, utána kis lángon. gyöngyözve főzzük.
A habját folyamatosan szedegetjük le egy szűrővel.
A zöldségeket ízlés szerint feldaraboljuk és megmossuk. Ha a levesünk már elforrta a habját, akkor belepakolhatjuk a zöldségeket.
Ezt követően tesszük bele a tölteléket.
Az összekötözött petrezselymet és zellert, csak az utolsó félórában tegyük a levesbe.
5. A vége felé kivesszük a petrezselymet, zellert,a hagymát és paprikát.
6. Ha úgy gondoljuk, hogy megfőtt a leves, akkor jó ha a voillánk könnyen beleszalad a húsba. Lassú főzésnél ez kb. 3-4 óra.. Elzárjuk, külön vesszük a zöldségeket és a húsokat. A levét hagyjuk egy kicsit leülepedni, majd átmerve,finom szűrőn átszűrjük.
7. A levest tisztán adjuk a tálban az asztalra, a tésztát külön tányéron kínálom hozzá. A húst , a zöldségekkel, a töltelékkel tálaljuk. (Én ilyenkor csak zöldséggel és a tésztával eszem a levest.)
Töltelék
- 2 ek olaj
- 1 kisebb hagyma, apróra vágva
- 1 cikk fokhagyma,
- 2 db tojás
- 1 szikkadt zsemlye, hideg tejbe vagy, vízbe áztatva és kinyomva
- 1 kanál liszt
- 1 kanál zsemlyemorzsa
- só, őrölt bors, majoránna, apróra vágott petrezselyem ízlés szerint
A hagymát és a fokhagymát üvegesre pároljuk az olajban. Levesszük a lángról és haggyuk kissé kihűlni.
Hozzá adjuk a zsemlyét a 2 tojást és a fűszereket.
Botmixerrel kissé elmixeljük a sűrűséget az 1-1 kanál liszttel és zsemlyemorzsával állítjuk be. /amennyiben eszik húst a családban mindenki, úgy mixelhetunk bele 1 csirkemájat, vagy kb 5 dkg. világos színű húst/ Böjtidőben én nem teszek bele, mert a töltelék az én 2. fogásom./
Ezt követően fogunk egy kisebb uzsonnás tasakot és belekanalazzuk a masszát.
Előkészítünk egy 20 cm széles alufóliát és a felrolnizott töltelékes tasakunkat beletekerjükaz alufóliába is. Óvatosan a levesbe tesszük. 20-25 perc után megszurkáljuk1 fogpiszkálóval és átfordítjuk.
Kb 40 perc alatt kész, de ha tovább marad a levesben az csak jót tesz neki.
A főtt húshoz és a töltelékhez kínálhatunk valamilyen mártást, kompótot, vagy almás tormát.
Jó étvágyat kívánok!
1 pohár finom fehér bor illik hozzá.
A Polgár borok közülaz Olaszrizlinget vagy a Nemes Fehér borunkat javaslom.
Egészségetekre!
Polgár Katalin