Tormakrémleves és krumplis tészta

2020.04.06

Tormakrémleves

Hozzávalók

  • 3 k olaj
  • 1 k liszt
  • 2 dltejszín
  • só, bors, ízlés szerint
  • 3 kanál olajon halvány zsemleszínű rántást készítünk, megsózzuk.
  • A lángról levéve belekeverjük a picit előre pirított, friss, reszelt tormát,
  • vagy az ecetes üveges tormát, kb. 1 evőkanál / fő, ízlés szerint bővíthető.
  • 3dl/ fő vízzel felöntve felfőzzük, majd tejszínes habarással beállítjuk a sűrűségét,
  • mennyiségét, sóval, fehérborssal ízesítjük.

Betétnek lehet adni hozzá pirított kenyérkockát, (böjtben, vagy vegetáriánusoknak), lazaccsíkot, füstölt sajtot... /vagy a bőjtön kívüli időben a Polgár Pince szerint pirított mangalicasonka szirmot./

Parikás krumpli / Krumplipaprikás

Hozzávalók

  • fél dl olaj
  • 1 db apróra vágott hagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • ½ TV paprika szintén apróra vágva
  • 1/4 kg burgonya karikára vágva
  • 1 ek őrölt piros paprika
  • ½ paradocsom, v, fél dl paradicsomlé
  • só, bors,őrölt köménymag ízlés szerint
  • 15-20 dk száraz tészta, nagykocka
  • Az olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és parikát a zúzott fokhagymával. halvány sárgára,
  • közben kissé sózzuk meg. Amikor kész a hagymánk akkor tegyük rá a tisztított és egészben! megmosott felkarikázott burgonyát.
  • Keverjük el,öntsünk rá annyi vizet, hogy félig lepje, majd adjuk hozzá az őrölt piros paprikát és a fűszereket.
  • Keverjük össze és lassú tűzön főzzük 25-30 prcig, lefedve. Közben többször keverjük át. Ennyi idő alatt elkészül és a
  • bugonyák egy része szétfő és jó konzisztenciájú fözelékszerű lesz. Aki levesesebben kedveli, igény szerint "húzza fel" vízzel, de ne felejtse el utánfűszerezni.
  • Aki szereti megszórhatja kedvenc sajtjával. vagy tejföllel.
  • Böjtön kívüli idöben is kedveljük, akkor nálunk nem maradhat el belőle a házi mangalica kolbász.
  • / Ha véletlenül maradna belőle, ne add a kutyának, mert ő nem tudja megemészteni, a cica nem szereti és nagyon finom krémleves készülhet belőle./
  • Egy fazékban főzzük ki a száraz tésztánkat, sós vízben és szűrjük le majd adjuk a paprikásurgonyánkhoz és
  • már kész is a krumplis tészta, vagy más szóval mondva a gránátoskocka.

Jó étvágyat kívánok!

A leveshez a Barrique érlelésű Chardonnay borunkat javaslom amelyik 1 éve viseli a " CITY OF LONDON WINE" címet

A krumplis tésztához pedig szintén egy pohár Polgár Fűszeres Kadarka Siller passzol a legjobban.

Váljék Egészségetekre!

Polgár Katalin