Tárkonyos húsgombóc és lazac derék serpenyőben sütve

2020.04.05

Tárkonyos húsgombóc leves

Hozzávalók

  • 1 db csontos csirkemell.
  • 2-3 k olaj
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyem gyökér
  • ½ zeller
  • 1 k mustár
  • 1 dl tejföl
  • 1 tk liszt
  • só, bors, petrezselyem zöld, tárkony izlés szerint
  • A csirkemellett fejtsük le a csontról.
  • Az olajon tegyük fel pirítani az apró kockára vágott sárgarépát.
  • Amikor már kissé lekaramellizálódott, mehet hozzá a lábasba a hagyma és a többi apróra vágott zöldség.
  • Ha van otthon pár szem gombánk, vagy szárított vargánya, akkor ne feletsük el a leveshez adni .
  • Sózzuk, borsozzuk és rövid lével főzzük félpuhára a zöldségeket a csirkecsonttal együtt.
  • Közben készítsük el a húsgombócokat.
  • Hozávalók:
  • Darált,vagy mixelt csirkehús
  • 1 cikk fokhagyma préselve
  • 1 db tojás
  • 1 k liszt
  • 1 k gríz
  • zsemlemorzsa, amennyit felvesz a hús
  • só, ő. bors, petrzselyem zöld apróra vágva, tárkony
  • A húshoz adjuk hozzá a tojást, valamennyi hozzávalót és fűszerezzük ízlés szerint.
  • Zsemlemorzsából annyit, hpgy könnyen formázható legyen.
  • 20-30 percre tegyük félre, hogy a dara és a morzsa duzzadjon.
  • A levest egészítsük ki 1 literre lassan gyöngyözve főzzük.
  • A húsmasszából késztsünk kis diónyi gombócokat és fözzük a levesünkbe.
  • Közben a mustárból, tejfölből és a lisztből készítsük el a habarást.
  • Végezzünk a forró levessel hőkiegyenlítést és a habarásunkat szűrjük a leveshez.
  • Forraljunk fel pár percig és már kész is. lehet tálalni.

Lazacderék serpenyőben sütve tejszínes medvehagymával

Hozzávalók

  • 20-25 deka lazac / konyhakész, így lehet kapni vákumfóliában/
  • 2 kanál olaj,
  • fél kanál vaj
  • citrom, só,bors ízlés szerint
  • 1 marék medvehagyma
  • fél deci tejszín
  • A lzacot elfelezzük, megmossuk és a vizet egy papírtörlővel letöröljük róla.
  • Meglocsoljuk a citrom levével, sózzuk és frissen darált borssal ízesítjük.
  • A vajat és az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben és a hal szeleteket a bőrös felükön 3-4 percig sütjük.
  • Majd megfordítjuk és a másik oldalát is sütjük pár percig. Kivesszük a sepenyőből tányérra tesszük
  • és letakarjuk egy alulufóliával pár percre, pihentetni.
  • Közben a serpenyőbe beletesszük a megmosott, kissé összegyúrt medvehagyma leveleket és
  • összeesésükig pároljuk. Ezt követően öntünk rá fél dl tejszínt, sózzuk, borsozzuk és egyet
  • forralunk rajta. Már tálalhatjuk is.

Ha valakinek kevés a köret, kínálhatunk hozzá párolt rizst, esetleg medvehagymásan.

Jó étvágyat kívánok!

A mai ételekhez a Polgár Pincészet ROZÉ CUVÉE borát javaslom.

Váljék egészségükre!

Polgár Katalin