Tárkonyos húsgombóc és lazac derék serpenyőben sütve
2020.04.05
Tárkonyos húsgombóc leves
Hozzávalók
- 1 db csontos csirkemell.
- 2-3 k olaj
- 1 kisebb fej hagyma
- 1 cikk fokhagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 db petrezselyem gyökér
- ½ zeller
- 1 k mustár
- 1 dl tejföl
- 1 tk liszt
- só, bors, petrezselyem zöld, tárkony izlés szerint
- A csirkemellett fejtsük le a csontról.
- Az olajon tegyük fel pirítani az apró kockára vágott sárgarépát.
- Amikor már kissé lekaramellizálódott, mehet hozzá a lábasba a hagyma és a többi apróra vágott zöldség.
- Ha van otthon pár szem gombánk, vagy szárított vargánya, akkor ne feletsük el a leveshez adni .
- Sózzuk, borsozzuk és rövid lével főzzük félpuhára a zöldségeket a csirkecsonttal együtt.
- Közben készítsük el a húsgombócokat.
- Hozávalók:
- Darált,vagy mixelt csirkehús
- 1 cikk fokhagyma préselve
- 1 db tojás
- 1 k liszt
- 1 k gríz
- zsemlemorzsa, amennyit felvesz a hús
- só, ő. bors, petrzselyem zöld apróra vágva, tárkony
- A húshoz adjuk hozzá a tojást, valamennyi hozzávalót és fűszerezzük ízlés szerint.
- Zsemlemorzsából annyit, hpgy könnyen formázható legyen.
- 20-30 percre tegyük félre, hogy a dara és a morzsa duzzadjon.
- A levest egészítsük ki 1 literre lassan gyöngyözve főzzük.
- A húsmasszából késztsünk kis diónyi gombócokat és fözzük a levesünkbe.
- Közben a mustárból, tejfölből és a lisztből készítsük el a habarást.
- Végezzünk a forró levessel hőkiegyenlítést és a habarásunkat szűrjük a leveshez.
- Forraljunk fel pár percig és már kész is. lehet tálalni.
Lazacderék serpenyőben sütve tejszínes medvehagymával
Hozzávalók
- 20-25 deka lazac / konyhakész, így lehet kapni vákumfóliában/
- 2 kanál olaj,
- fél kanál vaj
- citrom, só,bors ízlés szerint
- 1 marék medvehagyma
- fél deci tejszín
- A lzacot elfelezzük, megmossuk és a vizet egy papírtörlővel letöröljük róla.
- Meglocsoljuk a citrom levével, sózzuk és frissen darált borssal ízesítjük.
- A vajat és az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben és a hal szeleteket a bőrös felükön 3-4 percig sütjük.
- Majd megfordítjuk és a másik oldalát is sütjük pár percig. Kivesszük a sepenyőből tányérra tesszük
- és letakarjuk egy alulufóliával pár percre, pihentetni.
- Közben a serpenyőbe beletesszük a megmosott, kissé összegyúrt medvehagyma leveleket és
- összeesésükig pároljuk. Ezt követően öntünk rá fél dl tejszínt, sózzuk, borsozzuk és egyet
- forralunk rajta. Már tálalhatjuk is.
Ha valakinek kevés a köret, kínálhatunk hozzá párolt rizst, esetleg medvehagymásan.
Jó étvágyat kívánok!
A mai ételekhez a Polgár Pincészet ROZÉ CUVÉE borát javaslom.
Váljék egészségükre!
Polgár Katalin