Tábor 2019. július 8-12.

2019.07.30

A nyári tábor napirendje rugalmasan alkalmazkodik a gyerekek igényeihez, az életkori és egyéni sajátosságok figyelembevételével. Vegyes korosztályú csoportok jellemzőek. Minden korosztály számára érdekes és izgalmas programokkal készülünk: kültéri (csapatjátékok, ügyességi feladatok, labdajátékok, népi játékok) és beltéri (csocsó, pingpong, kézműveskedés, tánc, kiesebbeknek építő játékok) programok, ebéd után pihenésképpen közös mesenézés kivetítőn, stb. A hét végén az elkészült munkák bemutatásával és kis előadással kedveskedünk a szülőknek. A gyerekeknek jó lehetőséget nyújt új barátok szerzésére, új helyzetekben próbálhatják ki magukat, lehetőséget kapnak mozgásigényük kielégítésére, a kreatív beállítottságú gyermekek új, otthon is alkalmazható technikákat sajátíthatnak el, új anyagokkal ismerkedhetnek meg a kézműves foglalkozások során. Minden nap háromszor étkezünk, a tízóraihoz jellemzően tej, tea vagy kakaó érkezik. Ezen felül is igyekszünk a gyermekeket minél többször emlékeztetni a folyadékfogyasztás fontosságára.

Ezen a héten a legfiatalabb gyermek 3 a legidősebb 11 éves volt. Voltak akik a tavalyi év táboraiban már találkoztak egymással és új barátságok is születtek. Igyekeztünk az első napokban csoportépítő játékokkal segíteni a gyermekeket az ismerkedésben. A hét folyamán minden gyermek megtalálta a korosztályában, érdeklődésben hasonló társát és örömmel érkeztek minden reggel. A nagylányok minden nap táncot mutattak be, amiket velünk, vagy segítőinkkel gyakoroltak be, illetve olykor maguk koreografálták. A hét elején a gyerekekkel kiválasztottunk egy mesét amiből előadást csináltunk a szülőknek. Mindenki maga választhatta a szerepét, ügyeltünk arra, hogy a kisebb vagy visszahúzódóbb gyermekek számára is legyen olyan szerep, amiben nem kell megszólalnia, de mégis jelen lehet az előadás során. Az előadás, az hogy büszkévé tehetik a szüleiket, hogy közösen tevékenykednek némiképp egymásra utalva, fejleszti a gyermekek magabiztosságát, önbizalmát, felelősségtudatás és közösségi érzetét. A hét folyamán a nagyobb gyerekek nagyon élvezték a varrást. Illatpárnákat készítettünk, megtanultak feliratot készíteni az anyagra, többféle öltés technikát ismerhettek meg. Alkottunk krepp papírból, origamiztunk, többféle fonás technikát tanulhattak, a festés, rajzolás minden napnak szerves részét képezte. Igyekeztünk minél több időt a levegőn tölteni a gyermekekkel, ügyelve hogy felügyelő nélkül egy gyermek se maradjon. Fokozottan figyeltünk a folyadékfogyasztásra. A gyermekek hoztak magukkal kulacsokat, ezen felül minden nap főztünk teát és a reggelihez minden nap érkezett valamilyen innivaló. A hét folyamán lehetőségünk volt a Tesco által rendezett növényültetésen részt venni amire a tábor szervezői biztosítottak járművet, amivel biztonságosan tudtuk a gyermekeket szállítani. Mindenki hazavihette amit ültetett, csinálhattak gyógynövény csomagot és külön feladatokkal további kedves, aranyos meglepetéseket nyerhettek a gyermekek. Sok élménnyel gazdagodva tértünk haza.

A szülői visszajelzések alapján és saját észrevételeink szerint a gyerekek szívesen jöttek reggelente és rengeteg élménnyel távoztak minden nap. Igyekeztünk minden tétlenkedő gyermeknek programot ajánlani így minimalizáltuk az unatkozással töltött holtidőt. Oldott hangulatban, de a tábor szabályait betartva, sérülések nélkül két pedagógussal és számos segítővel a gyermekek igényeit maximálisan szem előtt tartva remek hetet zártunk.

Szerzők, fotók: Solymos Dorina és Gergely Dorottya