Paradicsomleves, halas palacsinta

2020.03.26

Paradicsomleves rizzsel

Hozzávalók

  • 2ek olaj
  • 1 ek liszt
  • 1 liter paradicsomlé
  • 1 kisebb hagyma
  • 1 cikk fokhagyma
  • 2 szál zellerzöld
  • 2 ek rizs
  • só, bors, szárított v. fris bazsalikom.

  1. Egy lábasban vagy kisebb fazékban pirítsuk le világos színűre a lisztet az olajon.
  2. Sózzuk meg, majd öntsük fel a paradicsomlével. Lassútűzön főzzök tovább.
  3. Tegyük bele a megmostt rizst, a tisztított hagymát, fokhagymát és zellerleveleket.Sózzuk és borsozzuk.
  4. Ha a rizs megpuhult kész is a levesünk. Ha édesen szeretjük tehetünk bele néhány kanál cukrot, ha sósan, akkor elmaradhat.
  5. Amennyiben savasnak találnák, csökkenthetjük a savasságát egy késhegynyi szódabikarbónával.
  6. Ha elkészült, távolítsuk el a levesből a hagymákat és a zellerleveleket.
  7. Tálaláskor tegyük rá az apróra tépkedett friss bazsalikomot, de ha csak szárított van otthon, akkor szórjuk meg azzal. 
  8. Ki-ki dúsíthatja kevés tejföllel vagy reszelt sajttal.

Tonhalas palacsinta kapros, fokhagymás joghurttal

Hozzávalók

  • Palacsintatészta 2 tojásból
  • Liszt, hogy közepesen híg legyen a tésztánk
  • 3 dl tej vagy szódavíz
  • só ízlés szerint
  • 2 ek olaj a tésztába
  • 2 ek olaj a sütéshez

A 2 db felvert tojáshoz adjunk 8 e. kanál lisztet és annyi tejet vagy szódavizet, hogy kozepesen sűrű legyen a tésztánk, sózzuk meg adjuk hozzá a 2 ekolajat és süssük ki a palacsintákat.

Töltelék

  • 1 kis doboz tonhalkonzerv / lehet másféle olajoshal is/
  • 1 keményre főtt tojás apróra vágva vady lerezselve
  • 1 ek reszelt sajt
  • 1 db zöldhagyma, apróra vágva
  • 2-3 szálapróra vágott petrezselyem
  • 1 tk mustár, só, bors, kapor

Ez tálban törjük össze a halat egy villával, használjuk fel hozzá az olajat is.

  1. Adjuk hozzá a tojást és a sajtot valamint az apróra vágott zöld ízesítöket és a fűszereket.
  2. A kisütött palacsintákat töltsük meg a halas krémmel, melegítsük meg, tegyük tányérra és
  3. öntsük nyakon, vagy adjuk mellé a fokhagymás, kapros kissé meglangyosított joghurtot.
  4. Díszíthetjük kaporral, zöld petrezselyemmel vagy aki kedveli pár levél rukkolával.

Jó étvágyat kívánok!

A mai ebédhez nem tudok jobban illő bort javasolni a Kadarka Sillerünknél.

Kedves egészségetekre!

Polgár Katalin