Nagyboldogasszony ünnepe

2020.08.03

Az Istenszülő Szűz Mária elszenderüléséről a görögkatolikus egyház augusztus 15-én emlékezik meg. Az ezt megelőző bűnbánati időszak Egyházunkban augusztus 1-jétől kezdődik.

Az egyházi év végéhez közeledve egyik legnagyobb ünnepünket, az Istenszülő elhunytának, földi életből való távozásának napját, augusztus 15-én tartjuk. Az ezt megelőző kéthetes időszakban böjttel készülünk fel a legrégibb Mária-ünnepre.

A böjt több, mint testi megtisztulás. A test válaszát elhatározásunkra nem könnyű figyelmen kívül hagyni, de azt se felejtsük el, hogy a szerdai és pénteki napokon való húsos ételek megtagadásán túl, egyéb jókedvű felajánlásunkat is örömmel veszi az Úr. Ahogy Szír Szent Efrém mondja: 

Az igazak előbb megengesztelik Istent csekélységeikkel, mint mások, akik nagy dolgot művelnek. Mert Isten nem a cselekedetet, hanem a készséges akaratot tekinti, s nem arra néz, hogy mit teszünk, hanem inkább, hogy minő buzgósággal és készséggel tesszük azt.

A bűnbánati időszak jó alkalom arra, hogy felajánljuk jó kéréseinket, s hogy közbenjárást kérve fogalmazzuk meg szándékainkat, hálaszavainkat.