Metropóliai Családi Nap

2019.05.27

2019. május 25-én, Hajdúdorogra hívta a görögkatolikus parókiák képviselőit és családjaikat Érsek atya azzal a szándékkal, hogy hitünkben megerősítsen minket, felkészítsen a 2020-ban megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, továbbá, hogy az előadásokon hallottakat otthon közösségünkkel megosszuk és támogassuk a Parókus atyák munkáját.

Rendkívül értékes napot töltöttünk együtt!

Nagy élmény volt a többi görögkatolikus családdal való találkozás. Megállapítottuk, hogy Egyházunk színes, élő és fejlődő.

Parókiánkat a Girán család, az Orova család és Parókus atya és családja képviselte.

Mi, a szórványból érkező kis közösség örömét vittük magunkkal és azt hiszem sok értékes gondolatot, tapasztalást tudtunk hozzátenni a magunk sajátosságaival ezen a napon elhangzottakhoz, mely főleg a kis csoportos megbeszélésen nyilvánult meg.

A nap felépítése: imádsággal az imaóra elimádkozásával kezdtük a napot a Hajdúdorogi Székesegyházban a három Hierarcha atya vezetésével, közös fotó készítésével folytattuk, a pécsi Kellermayer Miklós professzor úr előadását hallgattuk meg Orvosság a halálra címmel, a szünetet követően pedig Érsek atya Élet az Egyházban címmel tanított minket. Ezt az előadást négy tanúságtétel követte. Ebéd után kiscsoportos megbeszélés keretében vált személyesebbé a nap során elhangzottak feldolgozása, melynek eredményét a csoportok összegezve megosztották egymással, ezt követően Vecsernyével zártuk a napot a Székesegyházban.

Nagy élmény volt megtapasztalni a nagy Egyházban rejlő erőt, öröm volt megélni Ábel atya kedvességét, közvetlenségét, figyelmes szeretetét, hisz valamennyiünkhöz volt egy-két kedves gesztusa Érsek atya tanítását, buzdítását, a Hajdúdorogi Görögkatolikus Általános Iskola munkatársainak szíves vendéglátását, odaadó munkájukat, mellyel azon fáradoztak, hogy mindenki jól érezhesse magát az óvodástól a kamaszig, frissházasoktól a nagyszülőkig.

Ezen az eseményen került sor a nyugdíjas és a családi Tudásolimpia eredményhirdetésére.

Egyházközségünk tagja Treer Tivadarné, Gabi néni a Görögkatolikus Metropólia által szervezett levelezős Tudásolimpiáján, nyugdíjas kategóriában III. helyezést ért el. Az országos versenyen több mint 30 versenyző két fordulón keresztül mérettetett meg.

Nagyon büszkék vagyunk Gabi nénire!

Adja Isten hogy Gabi néni lelkesedése, kitartása tűzként terjedjen közösségünkben!

Megéltük milyen jó összetartozni, Egyházunkhoz tartozni, jó ezt a személyes szeretet, törődést megtapasztalni, bízunk benne hogy mind több ilyen együttlétért adhatunk hálát a jövőben.