Lencseleves és túrófánk
Savanyú lencseleves
Hozzávalók
- 15-20 dkg lencse
- 1 közepes sárgarépa
- 1 kisebb petrezselyem gyökér
- 1 kisebb db hagyma
- 1 cikk fokhagyma
- 1 db burgonya
- 1ek borecet v. almaecet
- 1-2 db babérlevel
- 1 ek mustár
- 1 mk ő piros paprika
- 2 dl tejföl
- só, bors izlés szerint
A lencsét válogassuk ki és mossuk át, ha kell több vízből is, majd áztassuk be vagy előző este, vagy mindjárt reggel.
A zöldségeket tisztítsuk és mossuk meg, majd a répákat vágjuk apró kockákra, a burgonyát fágju félbe.
Valamennyi zőldséget és a lencsével tegyük fel főni, a babérlevéllel 1 liter vízben. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Kb. félóra főzés elég a puhuláshoz.
A hagymát és a babért dobjuk ki, a burgonyákat a lencsleves felével mixeljük el az ecettel, a mustár és a tejföllel együt, majd öntsük össze a mixelt habarást a levessel.
Forraljuk fel és kész is. A tetejét meglocsolhatjuk kevés finom olíva vagy más olajjal.
Túrófánk
Hozzávalók
- 2 tojás
- 1 dl kefír v. joghurt
- 10 dkg zsíros v.krémtúro
- ½ dl olaj
- 1 mk. szódabikarbóna
- 1 mk só
- 1 fél citrom reszelt héja és leve
- annyi liszt, hogy félkemény galuska tésztát kapjunk.
- 2 dl olaj a sütéshez
Egy kisebb mély lábasba tegyük forrósodni az olajat, amikor már kellően meleg de nem túl forró,
akkor olajos teáskanállal szaggasunk darabokat az olajba. Legyen terük, hogy tudjanak forogni az olajban.
Ha elég magas az olaj a lábasban akkor a kis puffancs fánkocskák megfordulnak maguktól.
Papírkéztörlőre szedjük a sötét aranysárga fánkocskákat.
Kínálhatjuk sós mártással, vagy édesen vaníliás porcukorba forgatva akár lekvárral.
Jó étvágyat kívánok!
Ne feletsenek el 1 pohárka fehérbort fogyasztani ebéd után.
Egy pohár Chardonnay-Muskotály Cuvée-t
Váljék egészségükre!
Polgár Katalin