Karalábéleves és mákos tészta

2020.04.02

Karalábéleves

Hozzávalók

  • 1 nagyobb karalábé
  • 2 kanál olaj
  • 1 ek liszt
  • 1 tk vaj
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • ½ cs petrezyelyem.
  • 1 ek rizs
  • só, bors, szerecsendió ízlésszerint
  • A karalábét metisztítjuk, megmossuk és 1x1 cm-s darabokra vágjuk.
  • A forró olajon gyorsan átpirítjuk, megszórjuk 1 k liszttel sózzuk,borsozzuk és átkeverjük .
  • Felöntjük 8 dl vízzel, beletesszük a rizst és puhára főzzük.
  • Közben keverjük simára a tejszínt és a tejfölt és hőkiegyenlítés mellett öntsük a levesünkbe.
  • Egyet forralunk rajta, de csak 1 perc maximum, belekeverjük a vajat.
  • Már tálalhatjuk is. Tálaláskor szórjuk meg vágott petrezselyemzölddel.

Mákos tészta

Hozzávalók

  • 25 deka száraz tészta, széles metélt
  • 2-3 ek olaj
  • 10 deka darált mák
  • 2-3 ek porcukor
  • Egy kb 4-5 literes fazékba forraljunk sós vizet, főzzük meg benne a széles metéltet,
  • Ha már megfőtt szedjük ki a vízből, csepegtessük le.
  • Tegyük egy tálba és olajozzuk meg, majd keverjük össze a darált mákkal és a pocukorral.
  • Ha szükséges, akkor sózhatjuk, cukrozhatjuk még.

Jó étvágyat kívánok!

A mai ebédünkhöz egy természetes félédes bort javaslok, az Ezüsthárs borunkat.

Kedves egészségükre!

Polgár Katalin