Hirdetés | 2017. január 29.

2017.01.28

A holnap, január 30-án ünnepünk lesz, a három szent főpap ünnepe. A szertartás a szokásos rend szerint lesz megtartva: 17 órakor Szent Liturgia

 • Aki szeretné felíratni elhunytjait a halotti megemlékezésre, megteheti a sekrestyében. Az öt halotti megemlékezés stóladíja 1000.- Ft. Az első halottak szombatja február 18-án lesz.
 • A héten csütörtökön, február 2-án ünnepünk lesz, a Krisztus találkozása Simeonnal, vagy népies nevén Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe.
  A szertartás a szokásos rend szerint lesz megtartva: 17 órakor Szent Liturgia
  Szent Liturgia után gyertyát fogunk szentelni.
 • Szép rendben zajlanak a házszentelések, köszönök minden találkozást, beszélgetést. Aki esetleg szeretne még időpontot egyeztetni megteheti vagy a 30/644-8850 telefonszámon vagy következő e-mailcímen:
  pecsigorogkatolikus@gmail.com
 • A Budapesti Görögkatolikus Helynökség szeretettel várja az érdeklődőket 2017. február 4-én a jótékonysági bálra, amelynek bevételt a budaörsi görögkatolikus templom építésére fogjuk fordítani.
  Az esemény fővédnöke: Kocsis Fülöp metropolita és Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. Védnök: Papcsák Ferenc, az MNB felügyelőbizottsági elnöke és Dr. Jaczkó Sándor helynök.
  Helyszín: Móricz Zsigmond Gimnázium, Budapest, Törökvész út 48-54.
  Belépőjegyek nálam is megvásárolhatók.
 • Örömmel adom tudtul, hogy Kocsis Fülöp érsek-metropolita 2017. február 10. és 2017. február 17. napokon Pécsre látogat.
  Dicsőség Jézus Krisztusnak! - Dicsőség mindörökké!

Aranyszájú Szent János, Nagy Szent Bazil,
Nazianzi Szent Gergely ünnepe 

Az év első hónapjában egyházunk több szentéletű atya között kiemelten is megemlékezik a nagy keleti egyházatyákról. Január elsején Szent Bazilt (329-379) ünnepelve és az ő szent liturgiáját végezve kezdtük az új évet. Január 25-én Szent Bazil ifjúkori barátjára és későbbi küzdőtársára, Nazianzi Szent Gergelyre, emlékezünk. Január 27-én Aranyszájú Szent János ereklyéinek a császárvárosba való átvitelére emlékezünk. Mi indokolja tehát azt, hogy még ezek után néhány nap múlva a három nagy egyházatyát közösen is megünnepeljük?

Alexisz Komnénosz császár idején (1081-1118) Konstantinápoly hívő közösségében súlyos megoszlás támadt a három nagy egyházatya tiszteletét illetően. Egyesek Szent Bazilt tartották a legnagyobbnak, de természetes, hogy a császárváros hívei közül sokan Aranyszájú Szent János pártját fogták, aki a bűn elleni harcban szintén nem kevés buzgóságot tanúsított. Egy harmadik csoport viszont úgy tartotta, hogy a "hittudós" Nazianzi Szent Gergely a hit tanításának tisztaságával mindkettőjüket fölülmúlta. A vita tüze csakhamar majdnem a főváros egész keresztény népét lángra lobbantotta, és ez egyáltalán nem használt az egyháznak. Egy éjszaka aztán a három püspök megjelent álmában a szentéletű Mauroposz Jánosnak, és egyhangúlag közölték: "Amint láthatod, mi mindhárman Istennél vagyunk. (...) Nem volt közöttünk első, második vagy harmadik, úgyhogy ha bármelyikünket segítségül hívod, már a másik kettő is jelen van vele. Tiltsd meg hát a vitatkozóknak, hogy miattunk megoszlást keltsenek az egyházban. Aztán egyesítsd mindhármunk emlékét egy közös ünnepen." Szent János ezután kételkedés nélkül végrehajtotta a három szent főpap akaratát.