Habart burgonyaleves, paradicsomos rizottó

2020.04.01

Habart burgonyaleves

Hozzávalók

  • 5 db közepes burgonya
  • 1 db baérlevél
  • 1 db kisebb hagyma
  • 1 c fokhagyma
  • 1 dl tejföl
  • 2 ek olaj
  • 1 tk vaj
  • 1kk ő pirosparika
  • só, bors, tárkony
  • A megtisztított apró kockákra vágott burgonyát tegyük fek főni kb 1liter sós vízben a babérlevéllel.
  • Főzzük addig, amíg puha nemlesz a burgonya. Köben az apróra vágottt hagymát és fokhagymát dinszteljük meg az olajon.
  • Tegyük hozzá apiros paprikát, / amit eli s hagyhatunk/ a leves negyedét kb, burgonyástól,
  • az 1 dl tejfölt és mixeljük el a hagymás habarást. Öntsük vissza a levesünbe és forraljuk még max. 1 percig.
  • Ha kész, dojuk a tetejére az 1 tk. vajat.

Paradicsomos rizottó

Hozzávalók

  • 1 bögre rizs (megmosva és leszűrve)
  • 1 kisebb hagyma apróra vágva
  • 2 kanál olaj
  • 1 kanál vaj
  • 2 bögre víz
  • fél bögre paradicsomlé
  • só, bors, bazsalikom ízlés szerint
  • pár deka reszelt sajt
  • A hagymát megdinszteljük az olajon, majd rátesszük a lecsepegtetett rizst.
  • Megsózzuk, majd átkeverjük a forró hagymás olajon alacsonyra tesszük alatta hőt
  • és felöntjük a 2 bögre forró!!! vízzel, ezt követően lefedjük alufóliával és egy jól záródó fedővel.
  • Lassú tűzön tartjuk 10 percig kb., majd levesszük a fedőt, hozzáadjuk a paradicsomlevet, sót, borsot
  • és bazsalikomot és folyamatosan kevergetjük. addig, amíg a risszemek megpuhulnak és az egész rizsünk
  • krémes állagú lesz.A vége felé adjuk hozzá a sajtot és a vajat is.
  • Tálaláskor még plusz megszórhatjuk egy kis sajttal.

Jó étvágyat kívánok!

A Kadarka Siller egy remek bor.

A mai ebédhez sem tudok jobbat elképzelni.

Váljék EGÉSZSÉGETEKRE!

Polgár Katalin