Fokhagymakrémleves, krumplipaprikás

2020.03.25

Fokhagymakrémleves

Hozzávalók

  • 3 ek olaj + 1 tk vaj
  • 2 csapott ek liszt
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 l víz
  • 3-4 dkg füstölt sajt lereszelve
  • 3 szál petrezselyemzöld + 2 szál zeller
  • 1 dl tejszín
  • só, bors, szárított lestyánlevél ízlés szerint

Az olajon a lisztből készítsünk zsemlye színű rántást,

vegyük le a tűzről, tegyük bele az 1 fej átpréselt fokhagymát, keverjük el,sózzuk meg és borsozzuk,

engedjük fel a hideg vízzel, tegyük bele a zeller leveleket . Főzzük pár percig, amíg a liszt megduzzad és besűrűsödik.

Vegyünk ki a zellert és 1merőkanál levessel keverjük el a tejszínt, majd óvatosn, nagyon kis lángon adjuk a tejszínes

habarást a leveshez. Szórjuk meg egy mokkáskanál elmorzsolt száraz lestyán levéllel. a végén tegyük bele a vajat.

Állítsuk be a sót és a borsosságot.

Tálalásnál a tetejét szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel és a reszelt sajttal.

Adhatunk hozzá pirított kenyérkockát, vagy pirított kiflikarikát.

Parikás krumpli / Krumplipaprikás

Hozzávalók

  • fél dl olaj
  • 1 db apróra vágott hagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • ½ TV paprika szintén apróra vágva
  • 1/2 kg burgonya karikára vágva
  • 1 ek őrölt piros paprika
  • ½ paradocsom, v, fél dl paradicsomlé
  • só, bors,őrölt köménymag ízlés szerint

Az olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és parikát a zúzott fokhagymával. halvány sárgára,

közben kissé sózzuk meg. Amikor kész a hagymánk akkor tegyük rá a tisztított és egészben! megmosott felkarikázott burgonyát.

Keverjük el,öntsünk rá annyi vizet, hogy félig lepje, majd adjuk hozzá az őrölt piros paprikát és a fűszereket.

Keverjük össze és lassú tűzön főzzük 25-30 prcig, lefedve. Közben többször keverjük át. Ennyi idő alatt elkészül és a

bugonyák egy része szétfő és jó konzisztenciájú fözelékszerű lesz. Aki levesesebben kedveli, igény szerint "húzza fel" vízzel, de ne felejtse el utánfűszerezni.

Aki szereti megszórhatja kedvenc sajtjával. vagy tejföllel.

Böjtön kívüli idöben is kedveljük, akkor nálunk nem maradhat el belőle a házi mangalica kolbász.

(Ha véletlenül maradna belőle, ne add a kutyának, mert ő nem tudja megemészteni, a cica nem szereti és nagyon finom krémleves készülhet belőle.)

Jó étvágyat kívánok!

A leveshez a Barrique érlelésű Chardonnay borunkat javaslom amelyik 1 éve viseli a "CITY OF LONDON WINE" címet

A krimplipaprikáshoz pedig ez pohár Polgár Fűszeres Kadarka passzol a legjobban.

Váljék Egészségetekre!

Polgár Katalin