Élménybeszámoló a 2019. június 9-én megtartott Liturgiáról

2019.06.11

2019. június 9-én rendhagyó Liturgián vehettek részt a Pécsi Görögkatolikus Egyházmegye tagjai. A 10:00 órai kezdettel kezdődő Pünkösdi ünnepi Szent Liturgia egy különben is különleges, szép szertartás, melyet a hívek nagy izgalommal vártak. A várakozásoknak megfelelően gyönyörű liturgián vehettünk részt, amelynek kettő extra eseménye is volt: a Képviselőtestület eskütétele, illetve az elsőáldozás szépsége.

Közösségünk kettő új tagját köszönthetjük a "felnőtt" életben, hiszen a szent liturgia keretein belül esküt tettek az egyház felé és a sátán ellen. A két elsőáldozó - Júlia és Marcell - arca izgalommal és örömmel teli volt, hiszen egy újban, fantasztikusban, magában Isten fiának testében és vérében részesülhettek. A szertartás keretein belül tettek esküt a Képviselőtestület új illetve újra választott tagjai. A szent liturgia a megszokott kedvességnél és összetartásnál többet is árasztott magából ezen a jeles napon: a közös boldogság érzését. Külön könnyeket csalt a közösség minden tagjának szemeibe Máté atya távozása. A liturgián belül búcsúztatta őt Zajácz Gábor atya és köszönte meg Máté atya a sok támogatást, szeretetet, boldogságot és mosolyt, amelyet Pécsett kapott. Jövő héten, 2019. június 16-án, Debrecenben, az ottani görögkatolikus szent liturgia keretein belül hivatalosan is pappá szentelik a kis közösségünkben diakónusként szolgáló Máté atyát.

A liturgia végeztével egy családi napot tartottunk a Pécsi Görögkatolikus Parókia szervezésében az ideiglenes jelleggel, jelenleg közösségi házként funkcionáló Alajos utcai ingatlanban. Már a Liturgiát megelőző szombaton is hatalmas volt a készülődés, a Parókiához tartozó hívek egy emberként készültek a másnapi jeles eseményekre. Így vasárnap már zökkenőmentesen és közösen ünnepelhettük Máté atyát, az elsőáldozókat és a Képviselőtestület tagjait, és együtt osztozhattunk örömükben. Közösen ebédeltünk, amelyet bográcsban ott főztek, illetve fogyasztottunk süteményeket, italokat. Véleményem szerint ez a közösségi ház illetve a benne tartott események, mint például az aznapi családi nap, remek alkalmak arra, hogy a közösség még jobban összekovácsolódjon.

Örömmel és őszintén mondhatom, hogy a Pécsi Görögkatolikus Parókia tagja vagyok, hiszen ez egy páratlan közösség mind összetartásban, mind szeretetben, mind egymás örömeinek osztozásában. Hálás vagyok, hogy részese lehettem ezeknek az ünnepségeknek és hogy kicsit magam is átérezhettem az elsőáldozók örömét illetve a Képviselőtestület tagjainak elhivatottságát.

Isten áldása kísérje munkájukat!

Szerző: Vértesaljai Zsófia