Zöldségleves és tojásos galuska

2020.03.23

Mit is főzzünk a nagyböjt 4. hetének első napján? Egyszerű zöldséglevest és tojásos galuskát.

Egyszerű zöldségleves 

(azért egysszerű mert abból főzzük, ami van a kamrában vagy a hűtőben)

Hozzávalók

  • 2-3 kanál olaj
  • 1 kis db hagyma és 1 cikk fokhagyma apróra vágva
  • 1/2 paprika szintén apróra kockázva
  • 1 db sárgarépa és petrezselyem gyökér
  • ½ zeller, vagy 1-2 szál szárzeller
  • 4 db közepes burgonya
  • 1 ek liszt
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 1 cspetrezselyemzöld
  • só, bors,őrölt kömény ízlés szerink

Az olajon pároljuk üvegesre az apróra vágott hagymát, paprikát és fokhagymát.

Közben a megtisztított zöldségeket mussuk meg és vágjuk apró kockákra!

Amikor jó a hagymánk, tegyük hozzá a petrezselyem és a sárgarépa gyökeret és pirítsuk pár percig, majd szórjuk meg az 1 kanál liszttel!

Sózzuk meg kissé és öntsük fel 2 dl hideg vízzel, majd tegyük hozzá a többi zöldséget- burgonya, zeller, szórjuk rá a piros paprikát, sózzuk borsozzuk, köményezzük és főzzük majdnem kész állapotúra. Ez kb, félóra.

Ezt követően öntsük fel annyi vízzel, hogy kellemesen sűrü de még levest kapjunk.

Főzzük még pár percig és szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemmel.

Aki szereti tehet bele 1-2 teás kanál tejfölt.

Tojásos galuska

  • 2 + 2 db tojás
  • 1 púpos ek tejföl
  • 1 ek olaj,a tésztába és 2 ek a kifőtt tésztára
  • 2-3 ek olaj a galuska pirításához
  • liszt amennyit felvesz, hogy közepesen lágy tésztánk legyen
  • só ízlés szerint
  • ½ dl víz

A galuska kifözéséhez a vizet feltesszük főzni egy mélyebb lábasban.

2 tojást egy tálban felverjük, hozzátesszük a tejfölt, a sót és annyi lisztet, hogy keményebb galuska tésztánk legyen.

Ezt visszahígitjuk a fél deci vízzel lágy galuska tésztává, majd a forró sós vízbe szaggatjuk.

Galuskaszagatóval gyorsabb, de kézzel müködik egy idő után. Addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére.

Érdemes megtanulni, mert sok ételhez,remek köret, de a tojásos galuska is egy remek tavaszi étel.

A kifőtt galuskákat alaposan lecsepegtetve tehetjük azonnal egy tálba is és mindjárt locsoljuk meg pár kanál olajjal.

Ha szükséges még sózhatunk rajta, aki szereti tehet rá még 1-2 kanál tejfölt is, sőt itt kifejezetten javasolt a tejföl, mert nem fog megkeményedni a tojás a galuskán.

A tejfölös galuskánkat tegyük a már felforrósított olajos serpenyőbe.

Kevergessük néhány percig /2/

Üssün fel 2 tojást és verjük fel egy tálkában majd őntsük a piruló galuskánkra.

Folyamatos kevergetés közben süssük meg a tojásos galuskánkat.

Nagyon finom fris salával ,de anélkül is remek étel.Aki szereti a sajtot tehet rápár deka reszelt sajtot is.

Jó étvágyat kívánok!


1 pohár Polgár Olaszrizlinget vagy Rozét javaslok az ebédhez.

Váljék egészségetekre!

Polgár Katalin