Burgonya krémleves paprikásan és császármorzsa

2020.04.09

Burgonya krémleves paprikásan

Hozzávalók

  • U az, mint a 2 személyre készítendő paprikás krumplihoz, csak vegyük annak a 2/3 mennyiségét.
  • 1 dl tejszín
  • só, bors, kömény ízlés szerint.
  • Készítsünk közepes lével egy krumplipaprikást
  • Tegyük hozzá az 1 dl tejszínt és mixeljük simára.
  • Tegyünk hozzá annyi vizet, hogy krémes állagú legyen a levesünk.
  • Tegyük vissza a lángra és rövid idő alatt forraljuk fel.
  • Betétnek adhatunk hozzá pirított hagymakockát, füstölt hal vagy sajt darabokat,
  • vagy a buronyából félretett krumplikockákat. /Böjtön kívül pirított kolbászt, sonkát, szalonnát..../

Már tálalhatjuk is!

Császármorzsa

Hozzávalók

  • 10 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1,5 dl tej
  • kevés mazsola / el is maradhat/
  • 2-3 deka vaj
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipetnyi só
  • A palacsintatésztához hasonlóan keverjük össze a lisztet, tejet és a tojássárgákat.
  • A csomómentességet úgy érjük el, hogy fokozatosan adagoljuk a tejet a liszthez.
  • A tojásfehérjékből verjünk jó kemény habot, és óvatosan forgassuk bele a masszába.
  • Tegyünk a tésztába egy csipet sót, vaníliás cukrot és a mazsolát.
  • Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és lassan öntsük bele a masszát.
  • Fedő alatt süssük kb. 5-6 percig. Ha már pirosra sült,
  • fakanállal vágjuk fel 4 részre, fordítsuk meg,
  • és a másik oldalt is pirítsuk meg fedő alatt.
  • Végül daraboljuk fel kisebb darabokra a tésztát,
  • szórjunk rá egy kanál cukrot és úgy süssük tovább kevergetve.
  • Melegen, porcukorral meghintve és lekvárral vagy befőttel vagy szörppel tálaljuk.

Én vörösboros szőlőlekvárral tálaltam.

Jó étvágyat kívánok!

A mai ebédünkhöz a Polgár Pincészet Portugieser borát javaslom.

Egészségünkre!

Polgár Katalin