Boldogasszony böjtje

2018.07.31

Tizenöt nap, amely várakozással telik, s amelyet megtöltünk a fölajánlások gyöngyeivel - Fülöp atya gondolatai

A szeretetkapcsolat szárnyakat ad. Ez még a böjtben is igaz. Ha a böjtöt valakiért fölajánljuk, ez mindjárt könnyebbé teszi a lemondásokat. Vajon miért? Mert nem csak a lemondásra, annak anyagára, a félretett eledelekre gondolunk, hanem elsősorban a szeretett személyre, akivel ezáltal rejtett módon közelebbi kapcsolatra juthatunk. A zarándoklatoknál élünk át hasonlót, amikor nem magunkért, hanem másokért, szeretteinkért zarándokolunk.

A Boldogasszony böjtje a legrövidebb bűnbánati időszakunk, mindössze két hét, augusztus 1-től 15-éig tart. Fölkészít az Istenszülő mennybevitelére, az egyházi évkör utolsó nagy ünnepére. E rövidke idő alatt nemigen adódik lehetőség halogatásra, lazulásra, kibúvók keresésére. Épp csak elkezdjük, s már a végére is értünk. Ráadásul közben még egy gyönyörű ünnepünk is van, Úrszínváltozás. Érdemes tehát komolyan vennünk ennek a böjti időnek minden napját. Ebben segít nekünk az Istenszülő, ha bátran kérjük a segítségét.

Épp az ő segítsége, az ő ünnepére való készület miatt ez lehet négy böjtünk közül a legszemélyesebb, a legérzelmesebb. Ezt az a liturgikus kiegészítés is segíti, hogy ezen időszak minden napján végezhetjük a paraklisz szertartását. Valójában e sokunk által kedvelt szertartás az időszaknak a sajátos, ünnepre készítő imádsága. Így, augusztus napjaiban végezhetjük templomainkban, de imádkozhatjuk egyénileg vagy családi körben is. Akár így, akár úgy, mindenképpen nagy segítséget nyújt abban, hogy e szép bűnbánati időt komolyan vegyük, megtöltsük tartalommal, és égi Édesanyánkhoz ezáltal is közelebb kerüljünk.

Nem csak böjt ez tehát, hanem szeretetkapcsolat is. Nem csak lemondás, hanem egyben töltekezés is. Tizenöt nap, amely várakozással telik, s amelyet megtöltünk a fölajánlások gyöngyeivel. Hálás szívvel böjtölünk, s annak édes gyümölcseit már a készületi időben, s kivált a nagy ünnepen, Nagyboldogasszony napján majd csordultig telt szívvel élvezhetjük. Nagy ajándék ez, melyet szerető Istenünktől kaptunk. El ne mulasszuk kicsomagolni!

Forrás: hd.gorogkatolikus.hu