Ars Sacra Fesztivál a bizánci liturgikus hagyományok jegyében

2018.09.26

Az európai hírű Ars Sacra Fesztivál keretében szeptember 22-én nyolcadik alaklommal rendezték meg a Nyitott templomok napját a Balatonkiliti Katolikus Templomban, ahol szakrális jellegű műsor várta az érdeklődőket.

Az idei Nyitott templomok napja a bizánci liturgikus hagyományok jegyében telt. A rendezvényt Soós Ferencné, a Siófoki Női Kar Egyesület elnöke és dr. Gárdonyi Máté plébános nyitotta meg.

- Az Ars Sacra Fesztiválnak kulturális háttere van, és az a célja, hogy nyitva legyenek a templomok mindenki előtt. A mai este különlegessége, hogy a bizánci szertartás kincseit ismerhetik meg az érdeklődők. Az ikonokon keresztül azt a művészetet láthatják, ami az ortodox, illetve a görögkatolikus egyház kultúrkincse, valamint szent liturgián vehetnek részt, a Pécsi Görögkatolikus Egyházközség parókusa, Zajácz Gábor vezetésével - mondta el a rendezvényen dr. Gárdonyi Máté plébános.

Az est első felében a köszöntők mellett verseket, énekeket hallhatott a közönség, a szavalók és előadók mellett a műsor során a Siófoki Női Kar is közreműködött. A program második részében a templomba érkezett vendégek görögkatolikus liturgiában vehettek részt Zajácz Gábor parókus vezetésével, Troszt Máté görögkatolikus diakónus és Barát Ádám görögkatolikus kántor közreműködésével.

Ars Sacra Fesztivált a Balatonkiliti Katolikus Templomban egy ikonkiállítás gazdagította, és az ikonfestészet technikáját is megismerhették az érdeklődők egy vetítettképes előadás során.

Forrás: siofok.hu