Áldott vagy te, Urunk, taníts meg minket a te igazságaidra!... Fülöp atya Pécsett

2020.02.20

2020. február 19-én Pécsre látogatott Kocsis Fülöp éresk-metropolita atya, aki a helyi görögkatolikus közösség "szívében" a Xavéri Szent Ferenc templomban vecsernyét celebrált.

A munkanap és a korai időpont ellenére szép számban jelen levő hívek nagy örömére szolgált a látogatás, a közös imádság, amit megkoronázott a tanítás.

Fülöp atya a jelenlevőket a közelgő Nagyböjt fontosságáról, annak mélyebb megélére lehetőséget adó gyakorlati "praktikákról" tanította, mély és szép útravalót adva ezzela nagyböjti zarándokutunkra.

Különösen megerősítő volt a közös imádságon és a tanításon túl Fülöp atya gesztusa, a szórványközösség számára az az atyai gondoskodás, amit tegnap megélhettünk, hiszen a megtett több száz kilométer fáradalmait maga mögött hagyva, első útja közösségünkhöz vezetett.

Vecsernyét követően Érsek atya a Pécsi Egyházmegye Szabadegyetem A NEK2020 jegyében előadássorozatán tartott A trónon ülő bárány- az Eucharisztia előkészülete a bizánci Liturgiában címmel hagyományainkat, Liturgiánkat széles körűen, több szempont alapján bemutató előadást.