Aequo animo | Beszámoló a május 19-i koncertről

2019.05.20

Május 19-én 17 órai kezdettel az Istvánfi-Német Duó dudán és tekerőn koncertet adott templomunkban Aequo animo címmel.

Pécs a hit és a kultúra városa, az itt élők és ide látogatók előtt az épületek, a terek, a város légköre, az ókeresztény emlékek, az itt élő emberek hitéből épülő templomok befogadják az ide látogatókat, a helyiek otthonává lesznek. Ezért sem volt meglepő, hogy a pécsi görögkatolikusok szeretett temploma a Xavér-templom otthont adott annak a templomi koncertsorozat első állomásának, melyet Istvánfi Balázs és Németh András megálmodott.

Istvánfi Balázs és Németh András duda-tekerő duójukat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen alapították a 2010. esztendőben, ahol a Népzene Tanszéken folytattak zenei tanulmányokat.

Hangszereiket kezdettől fogva progresszív burdon zenei hangzás megvalósítására törekedtek, repertoárjukat kiegyensúlyozott arányú népzene átdolgozás, historikus és kortárs művek, valamint saját szerzemények megszólaltatása jellemzi.

Mindkét művész elkötelezett hitét gyakorló katolikus, Istvánfi Balázs a Zebegényi Római Katolikus Plébánia híve, Németh András családjával együtt a Pomázi Görögkatolikus Parókia elkötelezett tagja, ahol alkalmanként kántori szolgálatokat is ellát.

Az este során a pécsi közönség, mely főként a görögkatolikus hívekből tevődött össze hallhatta Bartók Béla 1912-ben Torontál megyében, Sárafalván rögzített dallamát alapulvevő Parton és Sárafalva c. műveket, Istvánfi Balázs átdolgozásában, a Kérlek, Zokogás c. szerzeményeket Németh András majd az Oltár-kő és a The Belly Dancer műveket. Lángnyelv, Csongrád, Nyáj után, Ürögi és Allegro című darabok alkották a koncert további részét.

A hangszereken való megszólaltatás előtt a népzene törtéti hátteret ismerhette meg a hanghatástól lenyűgözött közönség.

Zajácz Gábor atya a koncert zárását követően Isten áldását kérte a művészek életére és erre a különleges tevékenységre, melyet hivatásként végeznek. Parókus atya zárógondolataiban kifejtette, hogy a Jóisten az emberi gyengeséget felhasználva tud a tökéletes felé vezetni, az Ő tökéletességére hív minket minden tevékenységünk által, legyen célunk ezt észrevenni és együttműködni ebben. Ezen népi hangszerek is közreműködnek abban, hogy mi emberek, régen és ma próbáljuk megközelíteni a végtelent, hiszen az ember saját életében, lehetőségeihez mérten a tökéletességet próbálja elérni. A Duó egymásra figyelése, össz-hangzattana eredményezte, hogy a templomi hangzása ezen eszközöknek szinte betöltötte a templomi miliőt és lelkünk mélyéig hatolt és mindez Isten segítségével történt.

Öröm számunkra, hogy az első állomáshelye lehetett a hat helyszínből álló sorozatnak Pécs és a város szívében álló kicsiny, ékes templom. Ezen a vasárnap délutánon valamennyiünk számára zenei és lelki élményt nyújtott a két egyszerű, ősi hangszer megszólaltatása.